logo bg banner kauppias spacer


Minkälaisista kahvikupeista juotiin kahvit, kun Suomi itsenäistyi vuonna 1917?

Kahvia maisteltiin 1900-luvun alussa lähes jokaisessa suomalaisessa talossa ja töllissä, varojen salliessa jopa kolmasti päivässä. Hienot rouvat siemailivat kahviaan pikkurilli sojottaen, mutta töllin emännät ryystivät äänekkäästi tassilta. Näyttelyssä on mukana aikalaiskuvia Yläneen kotiseutuyhdistykseltä. Vuoden 1906 Arabian tuoteluettelossa mainitaan erimallisia posliinisia kahvikuppeja peräti 77 kpl ja fajanssisia 21 kpl. Koristeiden määrä oli valtava.
Maailmansodan seurauksena Rörstrand myi vuonna 1916 Arabian osakekannan suomalaisille. Arabian toimitusjohtajaksi tuli Karl Gustaf Herlitz, joka teki perusteellisen uudistussuunnitelman.
Uusien kauneusihanteiden myötä muotiin tulivat yksinkertaisemmat, massatuotantoon paremmin soveltuvat mallit. Kupeista tuli paksumpia ja yksinkertaisempia. Vuoden 1917 Arabian tuoteluettelossa kahvikuppimalleja oli 23 posliinista ja 15 fajanssista.
Astialiisan näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Arabian 100-vuotiaat kahvikupit ovat Jarmo Sallisen yksityiskokoelmasta. Tervetuloa, vapaa pääsy!

spacer
etusivu spacer
tuotteet spacer
aikamatka spacer
nayttely spacer
iittala spacer
etsinta spacer
martinex spacer
yhteystiedot spacer
arabia spacer
bg

spacer
muurla spacer
muumimuki1 spacer
muumimuki2 spacer
muumimuki3 spacer
yhteystiedot muumimuki4 spacer